Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Μιά διαφορετική και ενδιαφέρουσα προσέγγιση του βιβλίου μου ΄΄Αόρατος Δεσμός΄΄


(Από την Ευδοξία Κολυδάκη)

ΝΙΚΟΛ ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ - “Αόρατος Δεσμός» 

Όπως προλογίζει η ίδια η συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου, εμπνεύσθηκε το θέμα του τελευταίου της βιβλίου, από ένα πραγματικό συμβάν, το οποίο συνέβη πριν πολλά χρόνια. Σίγουρα δεν είναι συνηθισμένη ιστορία, αφού ξεφεύγει από την περιγραφή της σχέσης μάνας – παιδιού.


 Εστιάζει και πραγματεύεται, την επιρροή του ασυνείδητου, και κυρίως στις εμπειρίες της βρεφικής - νηπιακής ηλικίας, κατά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού, αλλά και στη σχέση του παιδιού με την μητέρα, όταν, η τελευταία, σε δύσκολες στιγμές, παίρνει αποφάσεις σκληρές για το παιδί της, είτε από απόγνωση είτε γιατί βρίσκεται σε αδιέξοδο.

 Δυο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, η Αγγελική η οποία δίνει τον δικό της αγώνα για επιβίωση της ίδιας και του γιου της, μέσα από αντίξοες συνθήκες, αλλά πάντοτε με αγάπη προς το παιδί της, η οποία όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση, μέχρι το κρίσιμο σημείο που αποφασίζει να μιλήσει στο γιο της το Θόδωρο, και να του εκμυστηρευθεί τις σκέψεις της για τις ίδιες της τις πράξεις, χρόνια πριν, το ψυχολογικό και συναισθηματικό βάρος που η ίδια σήκωνε επί χρόνια, και την ανάγκη της για λύτρωση και αποδοχή από το ίδιο της το παιδί.

 Ο Θόδωρος, από την άλλη, δύσκολος και απόμακρος χαρακτήρας, παίρνει αποφάσεις για τις ζωές των άλλων, με ένα εξαρχής εσφαλμένο κριτήριο, και αναζητώντας τους λόγους και τις αιτίες της συμπεριφοράς του, απορρίπτει την μητέρα του, έως εκείνη τη στιγμή που την ακούει να εξομολογείται το «λάθος» της, και αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί τις συνέπειες των πράξεων του. 

Ευδοξία Κολυδάκη

Ο αόρατος δεσμός των δύο ηρώων, στιγμάτισε τις ζωές τους, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν πόσο, η εξέλιξη δε, της ιστορίας, όπως μας μεταφέρεται από τη συγγραφέα, δικαιώνει και τον τίτλο του βιβλίου, το οποίο δεν ασχολείται απλώς με την σχέση μητέρας και παιδιού, αλλά ασχολείται με ένα κοινωνικό θέμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο, μας προβληματίζει, και μας κεντρίζει το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα. 

Πολλά συγχαρητήρια και αναμένω το επόμενο βιβλίο με μεγάλο ενδιαφέρον.

1 σχόλιο: