Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Ο Αόρατος Δεσμός από τον ΄΄Βιβλιοφάγο΄΄


 (Αναδημοσίευση από το Blog Βιβλιοφάγος της Βασιλικής Πιτούλη.)

http://bibliofagos.vasilikipitouli.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=455%3A-l-r-&catid=3%3A2010-1

 Written by Βασιλική Πιτούλη    
Tuesday, 03 April 2012 11:21

Η συγγραφέας είναι Κύπρια που έχει σπουδάσει και ζήσει στο Λονδίνο. Εγκατεστημένη από το 1978 στην Αθήνα, εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών και ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών. 

Έχει εκδώσει εκπαιδευτικά βιβλία, έχει οργανώσει σεμινάρια, και έχει υπάρξει μέλος εξεταστικών επιτροπών για την ξενόγλωσση παιδεία. Στη λογοτεχνία έχει εμφανιστεί με αρκετά μυθιστορήματα. 

Στο υπό παρουσίαση βιβλίο, ασχολείται με τη σχέση μάνας γιου. Πρωτογενής, καθοριστική σχέση, από την οποία πηγάζουν σχεδόν τα πάντα: οιδιπόδεια συμπλέγματα, το μίσος ή λατρεία του άντρα προς τη γυναίκα. Η εξιδανίκευση, ή η καταβαράθρωση.

Το μυθιστόρημα αρχίζει με μια σκηνή καταδίωξης μιας γυναίκας από μια ομάδα αντρών. Την κυνηγούν για να τη σκοτώσουν, πράγμα όχι και τόσο σπάνιο το 1960, που τα εγκλήματα τιμής δέσποζαν ακόμη στην όχι και τόσο αθώα ελληνική επαρχία.
 Στο αμέσως επόμενο κομμάτι, μια σκηνή τοκετού, το 2005. 

Εκεί πάνω, στο χειρουργικό τραπέζι, όπου η γυναίκα γνωρίζει τις μεγαλύτερες ωδίνες που μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος, αλλά και το θαύμα της συνέχισης της ζωής. Για να δεχτείς όμως να συνεχίσεις τη ζωή, για να το κάνεις αυτό με κατάφαση, πρέπει πρώτα να την έχεις αγαπήσει. 

Γύρω από αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα, το μίσος και την αγάπη, την άρνηση και την κατάφαση στη ζωή, μπλέκονται τα πρόσωπα της ιστορίας που η κ. Μανιάτη μας αφηγείται. Οι οικογένειες, ως γνωστόν, επωάζουν τα πάντα. Και πολύ συχνά, μεταξύ των μελών τους υπάρχουν «αόρατοι δεσμοί»…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου